Fuchsia splendens Joseph Gerhard Zuccarini
Voor het eerst beschreven door:
Flora oder Allgemeine Botanische Zeitung, XV: ii, Beiblatt 102, Regensburg 1832
Verspreid in vochtige tot natte bossen in de bergen van Guerrero en Oaxaca. Meer algemeen in de nevelwouden en de vochtige eiken-dennenbossen van Chiapas tot Costa Rica. Ook worden hier wel epifytisch groeiende planten gevonden. 2.000 tot 3.400 m. hoogte.
F.cordifolia Bentham (1841); F.intermedia Hemsley (1878).
Een meerstammige struik, die meestal weinig vertakt en in de strijd om het licht wel 2,5 m. hoog kan worden.
Stam en bij oudere planten ook de zijtakken donkerrood, met een afschilferende buitenste schorslaag. Jonge lot ook roodachtig met een zachte beharing.Bladeren hartvormig tot ovaal, tegenoverstaand, soms met zijn drieen, getand, bovenzijde donkergroen, onderzijde lichter met soms een rode waas, donzig behaard vooral langs de nerven. Het blad is stevig en bobbelig waardoor de nerven dieper liggen. Bloemen vanuit de bladoksels aan jonge takken. Bloemen helderrood en platgedrukt aan de basis. Kelkbladen geelgroen en de kroonbladen olijfgroen. Bessen glad en eerst groen, later paars. De bloei begint al in januari, en tegen de tijd dat hij naar buiten kan is de grootste bloei voorbij. In juni is het helemaal over. Na de bloei terugsnoeien geeft in het najaar vaak nog wat nabloei.
Het is de bedoeling om twee varieteiten te erkennen: F.splendens var.splendens en F.splendens var.cordifolia. F. splendens heeft in Engeland het bijvoegsel Short Flower. Er is daar ook een Long Flower die hier wel als F.cordifolia oud voorkomt. De bloemen zijn wat groter. F.splendens var.cordifolia heeft veel langere bloemen en niet zo platgedrukt aan de basis. Splendens betekent stralend of schitterend, denk aan het Engelse splendid of splendour.
Voor het eerst beschreven door:
Plantas Hartwegianas, pg. 74, London 1839
Als bij F.splendens; gevonden op de vulkaan Santa Maria in Guatemala, waar ook F.splendens werd gevonden.
Als F.splendens maar het blad is veel gladder en de bloemen zijn tot 65 mm. lang en veel minder ingedeukt.
Cordifolia betekent: hartvormig blad. Het is de bedoeling dat dit officieel een ondersoort wordt, maar vaak wordt ook gedacht dat het kruising betreft van F.splendens en F.fulgens.
Fuchsia splendens ssp. cordifolia George Bentham
Fuchsia splendens ssp. splendens J.G.Zuccarini
F.splendens ssp.splendens ‘Long flower’
F.splendens ssp.cordifolia variant 1
F.splendens ssp.splendens ‘Long flower’
F.splendens ssp.cordifolia
F.splendens ssp.cordifolia variant 2
F.splendens is ook een lid van de Ellobium Sectie. Hij heeft deze naam gekregen van Joseph Zuccarini in 1832. Splendens staat voor stralend of schitterend. F.splendens heeft hartvormige bladeren die behoorlijk ruw van oppervlak zijn. De bloemen zijn schitterend rood met de typische samengeknepen bloembuis en de geelgroene kelk- en kroonbladen. Het “nadeel” van deze soort is dat hij al in januari begint te bloeien en tegen de tijd dat hij naar buiten kan over de grootste bloei heen is. In juni is het zo goed als over. Na de bloei terugsnoeien geeft in het najaar nog een beetje nabloei.
Er is ook nog een fuchsia die de naam F.cordifolia heeft. F.cordifolia (het betekent: hartvormig blad) heeft veel grotere, langere bloemen dan F.splendens maar wordt tegenwoordig ook een F.splendens genoemd, of eigenlijk F.splendens ssp.cordifolia. Daarmee wordt de F.splendens die als eerste deze naam heeft gekregen F.splendens ssp.splendens.
Van de ssp.splendens zijn ook nog eens twee varianten bekend, de ‘short flower’ en de ‘long flower’. Deze ‘long flower’ werd eerder ook wel eens een F.cordifolia genoemd.
2 x F.splendens ssp.splendens ‘Short flower’
1 x F.splendens ssp.splendens ‘Long flower’ 2 x F.splendens ssp.cordifolia
F.splendens ist auch ein Mitglied des Ellobium Sektion. Sie bekam den Namen in 1832 von Joseph Zuccarini. Splendens bedeutet strahlend, glänzend. F. splendens hat herzförmige Blätter, die an der Oberfläche ziemlich rau sind. Die Blüten sind glänzend rot mit der typischen zusammengedrückten Blütenröhre und haben gelbgrüne Kelch- und Kronblätter. Der “Nachteil” dieser Art ist, dass sie bereits im Januar zu blühen beginnt. Wenn sie dann nach draussen kann, ist der grösste Teil der Blüte vorbei. Mit einem Rückschnitt nach der Blüte kann im Herbst noch eine wenig Nachblühen erreicht werden.
Es existiert auch noch eine Fuchsia mit Namen F. cordifolia (das bedeutet herzförmiges Blatt) hat viel grössere, längere Blüten als F. splendens aber wird momentan auch F. splendens ggenannt oder besser F. splendens ssp. cordifolia. Damit wird die F.splendens der am ersten diese Name bekommte F.splendens ssp.splendens.
Von die ssp.splendens sind auch noch zwei Varianten bekannt, eine ´short flower´ und eine ´long flower´. Diese ´long flower´ wurde früher auch wohl eine F.cordifolia genannt.